This ain't no monkey business

The rock kantoorverzamelpand ondernemers aap

‘Een community voor MKB’, zo wordt het bedrijfsverzamelkantoor The Rock genoemd. Het pand ligt aan de Atoomweg te Groningen en opende eind 2016 haar deuren voor een grote schare aan kleine bedrijven en Zzp’ers.’ Het gaat niet eens om de vierkante meters, maar veel meer over business en ondernemerschap’, zegt ook Klaar Zegers van Onderneem’t, een van de bedrijven die vanuit het pand werkzaam zijn.

Hernieuwde identiteit
Bij binnenkomst van het verzamelpand valt gelijk de eigentijdse stijl op waarin het interieur is vormgegeven. De receptie is ruimtelijk en sfeervol ingericht en stemt een binnenkomende bezoeker direct tevreden. Dagelijks maken veel van de ondernemers gebruik van de kantine op de begane grond. Op de hagelwitte muren van de kantine prijken in het zwart de woorden this ain’t no monkey business, een knipoog naar de bedrijvigheid die er iedere dag gaande is. Ook biedt deze tekst een blik op de hernieuwde identiteit die bij het pand hoort en die symbool staat voor het delen van expertise van verschillende disciplines en het zoeken naar synergie in de samenwerking.  Via de kantine is een doorgang naar de binnenplaats waar de mascotte van The Rock waakt over de ondernemers: een levensgrote aap van staal en ijzer, gemaakt door de kunstenaar Patrick Visser.

Vroeger deed het kantorenpand dienst als callcenter voor telecomgigant KPN, maar vandaag de dag waait er een frisse wind door de lange gangen. Achter iedere deur, en dat zijn er vele, schuilt een andere ondernemer en een ander verhaal. De gezamenlijke ruimtes zoals de gangen en de kantine lenen zich goed als ontmoetingsplaats;   het is een komen en gaan is van ondernemers, zakenpartners en klanten. De sfeer die hierdoor neergezet wordt, is er een van zakelijke professionaliteit, maar tegelijk ook zeer open, vriendelijk en zorgt voor een inspirerend en broeierig klimaat.  

Meer dan een kantoor
Astrid Haveman van Masters of Workflow, één van de vele bedrijven die het pand telt, omschrijft de sfeer in The Rock als volgt: ‘Het gaat om veel meer dan het delen van een bedrijfsverzamelgebouw en bijvoorbeeld samen lunchen. We vormen een community van organisaties die gebruik maken van elkaars kennis en altijd naar oplossingen zoeken in de vorm van samenwerking.’ De opzet van het opmerkelijke idee achter het bedrijfsverzamelpand komt niet uit de lucht vallen, maar is afkomstig uit de koker van Brivec uit Nunspeet. Directeur Marco van den Hoorn heeft duidelijk zich op de gewenste doelgroep van het pand. ‘Alles staat en valt met de wensen van de huurders. The Rock richt zich op ondernemers die samen een pand willen delen en flexibiliteit wensen, met een redelijke huur en voorzieningen waar men elkaar kan ontmoeten.’
 

Herinrichting Hoendiep
Met de plannen van de Vereniging Bedrijvenparken Groningen West (VBGW) die ze bij de Gemeente neer hebben gelegd ter inspectie wordt het bedrijventerrein Hoendiep nog een stukje aantrekkelijker; er zal meer groen worden aangelegd, automobilisten mogen niet meer in de straat te parkeren en er wordt ruimte gemaakt voor fietsers, die 2 extra fietspaden wordt geboden. VBGW-voorzitter Klaas Holtman: ‘We hebben dit al een jaar gezamenlijk op de agenda staan en nu is het de hoogste tijd om tot actie over te gaan.’

Met name de zeer onveilige kruising is een doorn in het oog van veel ondernemers op het bedrijventerrein. De gemeente erkend de urgentie, maar geeft ook aan dat dit project niet van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden. Reden hiervoor is een ontbrekende financiële onderbouwing. Als u benieuwd bent naar de plannen van VBGW dan kunt u ze hier lezen.