Alles voor een goede nachtrust

Alt

Goed slapen is om veel verschillende redenen belangrijk. Als je niet goed slaapt, functioneer je de volgende dag minder goed op je werk omdat je concentratie een stuk minder zal zijn dan na een goede nacht slapen. Ook is slaap belangrijk voor het herstel van je hersenen. Tijdens het slapen verwerkt je geest alles wat de voorgaande dag gebeurd is. Wanneer je tussen de 18 en 64 jaar oud bent is 7 uur voldoende om volledig uitgerust te raken. Te veel slapen is dan weer ongezond. Slaap je langer dan 8 uur? Dan neemt het risico op gezondheidsproblemen net zo goed toe als bij te weinig slaap. Om het beste uit de nacht te halen lees je hieronder een aantal tips.

Let op je cafeïne inname
Cafeïne heeft zo’n 7 uren de tijd nodig om uit je lichaam te verdwijnen. Zorg er dus voor wanneer je bijvoorbeeld om 23:00 wilt gaan slapen, je na 16:00 geen cafeïne meer binnenkrijgt. Dus heb je ’s middags nog een overleg? Neem dan een glas water in plaats van een kopje koffie. Vermijd ook andere dranken zoals ice tea, cola en natuurlijk energydrankjes, deze bevatten ook (veel) cafeïne

Zorg voor genoeg beweging
Onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer je overdag veel beweegt, dit je slaapkwaliteit zal verbeteren. Als je (intensief) beweegt gaat je lichaam hard aan het werk, dit gaat ook een tijdje na afloop door. Wanneer je dan in ruststand gaat zul je sneller in slaap komen. Het stofje adenosine, dat zorgt voor een moe gevoel, wordt ook extra aangemaakt wanneer je meer op een dag beweegt.

Houd een vast ritme aan
Het is iets wat meer tijd nodig zal hebben, maar werk aan een ritme. Wanneer je namelijk een vast ritme hebt, zal je slaapkwaliteit op zijn best zijn. Zorg er dus voor dat je iedere avond rond dezelfde tijd op bed gaat en zet ook elke ochtend rond dezelfde tijd de wekker. Dit kan lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld later op bed ligt en/of de mogelijkheid hebt om uit te slapen. Maar wanneer je vaste tijden aanhoudt hou je het beste rekening met je biologische klok.

Neem een wake up light
Een wake up light doet veel goeds voor je slaap. Als je naar bed gaat, geeft deze wekker een rood licht. Dit zorgt ervoor, dat je lichaam het stofje melatonine aanmaakt waardoor je sneller in slaap valt. Daarbij zul je ‘s ochtends geleidelijk uit je slaap ontwaken. Deze wekker bootst namelijk echt daglicht na waardoor je de melatonine weer kwijtraakt en langzaam uit je slaap zult ontwaken en je jezelf meer uitgerust voelt. Dit zorgt er dan weer voor dat je een beter humeur hebt en je je energieker voelt.

Zet apparaten uit
Voor het slapen nog op je telefoon om je sociale media te checken of ga je tot laat tv kijken? Dit heeft een slechte invloed op je slaap. Het blauwe licht dat hier vandaan komt heeft namelijk nadelige gevolgen op je biologische klok. Dit licht lijkt namelijk op daglicht waardoor je dag/nacht ritme wordt verstoord. Zorgt er daarom voor dat je een uur voor het slapen alle apparaten aan de kant legt en ontspant. Pak e bijvoorbeeld een boek of ruim nog even het huis op.