Boterdiep: metamorfose voltooid

Boterdiep kantoorruimte te huur kantoor groningen

Het zal geen Stadjer zijn ontgaan dat er in het afgelopen jaar flink wat is vertimmerd aan en rondom het Boterdiep. Na bouwwerkzaamheden die zo’n tien maanden hebben geduurd kunnen nu de vruchten van het nieuw vormgegeven gebied worden geplukt.

Ondernemers trekken aan het langste eind
De plannen van de Gemeente zijn niet zonder slag of stoot geaccepteerd door de betrokken partijen. Sterker nog: de ondernemers die gevestigd zijn aan het Boterdiep waren het niet eens met de eerste plannen van de Gemeente Groningen. Alhoewel de plannen erop gericht waren om van het Boterdiep een toegankelijker en bovenal aantrekkelijker gebied te maken hebben de ondernemers aan het Boterdiep hun eigen voorstel ingediend. De Gemeente is uiteindelijk met dit initiatief akkoord gegaan. De Gemeente heeft toegegeven trots te zijn op de eigengereidheid van de ondernemers. Opvallend aan het Boterdiep is de handelskade, overblijfsel uit de tijd dat de straat gevuld was met water, bestaande uit een brede stoep met een industrieel uiterlijk. Feitsma: ‘’Buurtbewoners kunnen hier straks barbecueën en lokale ondernemers kunnen er kraampjes neerzetten en markten houden’’.

Kantoorruimte huren
Het Boterdiep en het omringende Ebbingekwartier wordt dan ook gezien als hét gebied om te ondernemen. De herstructurering van de locatie en de vele nieuwbouw zoals bijvoorbeeld The Student Hotel heeft een aanzuigende werking op zowel Stadjers als ondernemers. Veel jonge maar ook reeds gevestigde bedrijven tonen interesse voor het gebied dat door de herbestemming een grote opleving doormaakt. Ook de uitbreiding van het nabijgelegen UMCG zorgt voor een stevige groei in het gebied.

Via Kantoor-Groningen is het mogelijk om een fraai pand te betrekken aan het Boterdiep 65, gelegen tussen Simplon en The Student Hotel, met uitzicht over de handelskade. Onze kantoorruimtes liggen daarmee in het hart van ondernemend Groningen, temidden van een gebied dat de komende jaren een flinke economische en culturele groei gaat doormaken. In de straat en de buurt rondom zijn veel facaliteiten: parkeerplaatsen en een parkeergarage op een steenworpafstand van de kantoorruimtes. Ook vind je hier meerdere supermarkten, eetgelegenheden en culturele instellingen zoals het platformtheater en het NNT. Door de vernieuwde busroute sta je binnen drie minuten op de Grote Markt, per fietst kost deze rit slechts vijf minuten.

Open lab Ebbinge
Het Open Lab Ebbinge (OLE) is een tijdelijke en zeer unieke gebiedsinvulling gelegen aan het Boterdiep. De locatie bestaat uit een tiental paviljoenen, verscheidene horeca ondernemingen, een stadsstrand en manifestatieterrein. In een aantal documentaires die over het gebied zijn gemaakt valt te zien hoeveel er met het gebied is gedaan in een korte tijd, en hoe bijzonder het bestaan van zo’n ‘proeftuin’ midden in een stad precies is. Het doel van OLE is tweeledig, relatief simpel en tegelijkertijd ontzettend ambitieus:  functioneren als een ‘oppepper’ voor het Ebbingekwartier, en het neerzetten van een internationaal voorbeeldproject van mobiele architectuur en tussentijdse stedenbouw.  Het gebied van het OLE-terrein beslaat het voormalig Circusterrein, het Bodenwagenterrein en de Gasfabriek, kortweg het CiBoGa-terrein genoemd. Een gebied met veel historie, inmiddels een nieuwbouwlocatie voor winkels, wonen, werken, en de uitbreiding van het UMCG.

Het Open Lab Ebbinge mag dan ook met recht het creatieve kwartier van Groningen worden genoemd. Naast de tijdelijke projecten die hier lopen, zoals de paviljoenen, heeft het gebied profijt van reeds gevestigde bedrijven als het Platformtheater, Simplon, woon/werkcentrum Het Paleis en hippe lunchroom annex koepelbioscoop DOT. De organisatie van OLE omschrijft het gebied als ‘een proeftuin in de tijdelijkheid van de stedenbouw, waarbinnen de mogelijkheden van het kortstondige en veranderlijke heden worden onderzocht, uitgewisseld en gepresenteerd.’ Rond april 2017 zullen veel van de tijdelijke initiatieven ophouden te bestaan of verplaatsen naar een ander gebied. Het Ebbingekwartier blijft hierdoor constant in beweging. Zo zijn er al plannen om van het gebied een zogeheten ‘cultuurcluster’ te vormen, met in 2019 de bouw van Het Houten Huis, Club Guy & Roni en de Noorderlingen. Het nieuwe pand dat bijna 4,5 miljoen euro kost, komt aan de Bloemsingel en de Kolendrift naast de Machinefabriek waar nu het Noord Nederlands Toneel in zit.

De Jakobijn & Het Student Hotel
Dat het gebied rondom het Boterdiep ontzettend opleeft, is te merken aan de vele bouwwerkzaamheden die er gaande zijn of al zijn  verricht. Naast de verbouwing van het Boterdiep zelf om de toestroom te kunnen hanteren is er ook gebouwd naar Amsterdams voorbeeld; een hotel voor buitenlandse studenten die een semester in Groningen studeren. Dit project, getiteld het Student Hotel is al enige maanden de nieuwe trots van Groningen. Het grote pand is in de wijde omgeving te zien, en biedt naast huisvesting voor studenten, ook eten en drinken aan tegen een lage prijs. In- en omwonenden kunnen hier hun was doen, spelletjes spelen en feestjes organiseren.

In September 2016 is achter The Student Hotel de bouw gestart van 40 appartementen genaamd ‘de Jakobijn’. Alle appartementen zijn inmiddels al verkocht door projectontwikkelaar Mensenborgh, die ook verantwoordelijk is voor de bouw van het Mercktpand aan de Grote Markt en het bovengenoemde Student Hotel. Door deze ontwikkelingen is het Boterdiep en het omliggende Ebbingekwartier gebied getransformeerd naar een plek waar de handelsgeest sterk aanwezig is. Als je meer informatie wenst te krijgen over de kantoorruimtes die Kantoor-Groningen aan het Boterdiep aanbiedt, kijk dan op https://www.kantoor-groningen.nl/locatie/boterdiep