De ideale werkplek

Ideala werkplek, kantoor, bureau, kantoor-groningen

Wat zijn de meest ideale omstandigheden voor een fijne en productieve werkdag? Met onderstaande tips zorg je voor het juiste werkklimaat. 

Licht  
Licht is een erg belangrijke factor op je werkplek. Zo heb je dagelijks de juiste portie daglicht nodig om verschillende redenen. Zo werkt je biologisch klok optimaal wanneer je overdag veel licht te zien krijgt. Wanneer je werkplek te donker is wordt er in je lichaam stofjes aangemaakt die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Dit heeft dat weer een slechte invloed op je functioneren én je humeur.

Opgruimde werkplek
Een rommelige werkplek zorgt voor onrust in je hoofd. Juist wanneer je thuiswerkt kan dit voor flinke afleiding zorgen. Privé en zakelijk wordt hierdoor namelijk niet goed gescheiden. Het is daarom ook slim om aan het eind van je werkdag alles wat werk gerelateerd is aan de kant te schuiven. En start je werkdag aan een opgeruimde werkplek. Dus ruim meteen al je ontbijtspullen op en start aan een schone tafel, zonder eventuele afleiding.

Muziek
Als je tijdens het werken naar muziek luistert zorgt dit voor een betere concentratie. Je focust je namelijk op de muziek en minder op de geluiden uit de omgeving. Deze ontstaan op kantoor door je collega’s die luidruchtig aan het overleggen zijn of thuis, wanneer de buren besluiten om te gaan klussen. Zet daarom muziek op wat voor jou het beste werkt en je zult minder afgeleid worden.

Temperatuur
We willen het niet te koud, maar ook niet te warm hebben op het werk. Wanneer je het te warm hebt op je werk zul je duf worden. Er zijn veel onderzoeken gedaan wat de ideale temperatuur in een kantoorruimte is. Dit is zo’n 21 graden. Bij mensen met een intensiever beroep zal dit natuurlijk lager liggen.

Goed instellen bureau en stoel
Een goede houding is natuurlijk ook erg belangrijk. Acht uren per dag in een onprettige houding zitten heeft een slechte invloed op de gezondheid en zal ook je concentratie beïnvloeden. Er is een aantal punten waar je op moet letten voor een geschikte houding. Zo stel je je bureaustoel zo in, dat je benen in een hoek van 90 graden staan. Ook doe je je rug recht tegen de rugleuning aan zodat er geen bolling ontstaat. Verstel je armleuning zo, dat deze gelijk staat met het bureau en je armen hier prettig op kunnen rusten. Wanneer je dan ook recht vooruit naar je beeldscherm kan kijken heb jij voor jezelf de juiste werkhouding gecreëerd.