Succesvol ondernemen volgens succesvolle ondernemers

Iedere ondernemer kent het wel; vastlopen op zaken waarvan je weet dat je er eigenlijk niet op zou moeten vastlopen. Het overkomt de beste wel eens. De ondernemer die alles weet en alles kan bestaat niet. Het is daarom ook volstrekt natuurlijk om fouten te maken. Om je een duwtje in de goede richting te geven hebben we hieronder een drietal tips verzameld van succesvolle ondernemers die zelf door vallen en opstaan de fijne kneepjes van het vak hebben geleerd. Omdat het zo lekker de week breekt!

Ontevreden over je bedrijfsnaam?
Een goede titel op je onderneming is van groot belang. Het zorgt voor herkenbaarheid en geeft je onderneming een gezicht, een identiteit. Als je op dit moment nog wat zit te worstelen met de huidige naam van je bedrijf hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Verander simpelweg van naam. Een naamsverandering en een eventuele identiteitsverschuiving is een ideale manier om je bedrijf opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Benader de media, start een nieuwe Facebookcampagne en verstuur mails naar je huidige klanten met uitleg over de naamsverandering. Je zult zien dat alle aandacht positief zal uitpakken voor je onderneming.

In 1970 had Richard Branson met een stel vrienden een brainstormsessie over de naam van hun nieuwe platenmaatschappij. Ze speelden lange tijd met de naam ‘slipped disc’, een ambigue naam omdat het zowel het woord disc, schijf omhelst als een woordspeling, aangezien slipped disc in het Engels een hernia betekent. Op een gegeven moment riep één van de aanwezigen iets in de zin van ‘’What about Virgin?’’ Richard vond de naam geweldig. Het paste goed bij de sfeer van het bedrijf; het is sexy, fris en geeft aan dat er een nieuwe speler is op de markt. ‘’We schreven vol opwinding een grote ‘V’ op een stuk papier. Die krabbel werd de basis voor het huidige Virgin logo. De naam bleek uiteindelijk goed te werken op verschillende niveaus. Hij is uniek, en niet specifiek voor één bepaalde sector of regio. Onze unieke naam en het unieke merk maakten het bedrijf tot een succes.

Boost je onderneming met een socialmediastrategie
Social media is een handige manier om meer aandacht te genereren voor je onderneming. Laat je volgers weten waar je mee bezig bent, bouw en onderhoud een zogeheten ‘fanbase’. Dit klinkt misschien simpel, maar in werkelijkheid is het nog een hele uitdaging om de juiste strategie voor je onderneming te verzinnen. Volgens John de Vroede, oprichter van MarketingXperts zit de kracht van social media vooral in de authenticiteit en eigenheid van de bedrijven. Het belangrijkste hierbij is dat ondernemingen een structureel plan maken: vind je eigen tone of voice op social media, en stel een contentagenda op, waarin je bepaald wat je van dag tot dag gaat posten. Op die manier heb je zelf de controle over wat er gebeurd via je sociale kanalen.

John geeft een voorbeeld van een onderneming die social media gebruikt om nieuwe klanten te genereren. ‘’Bakkerij van de Kletersteeg uit Hoogland organiseerde in 2011 een oliebollen drive-in. En ja, het is precies wat je denkt; een plek waar je met je auto doorheen kan scheuren om een stel heerlijke oliebollen te scoren. Goed concept, maar breng het maar eens aan de man. Mensen zijn niet bekend met de actie en weten de drive-in niet te vinden. Dat is waar social media om de hoek komt kijken. Via Facebook verspreidde de bakker allerlei berichten over hun concept. Ze vertelden hun volgers dat iedereen die de berichten zou liken 2 gratis appelbeignets zou ontvangen op 31 december. Nadat de consument meedeed aan de actie kreeg hij of zij een speciale coupon waarmee de appelbeignets opgehaald konden worden. Uiteraard alleen inwisselbaar bij de oliebollen drive-in. Het resultaat is een bereik van 13,941 mensen in een maand tijd, en een stijging van het aantal volgers met maarliefst 243%. Dat is met recht een succesvolle socialmedia strategie te noemen!’’

Vind een nieuwe doelgroep
Als je een specialistisch bedrijf hebt of je doet zaken in een nichemarkt dan kan het soms ontzettend lastig zijn om een nieuwe klantenkring aan te boren. Ook kan het huidige imago van je bedrijf deze plannen dwarsbomen. Zo is het kledingmerk Lonsdale opgezet als een boksmerk en werd het veelal gedragen in de sportschool, maar werd het uiteindelijk overgenomen door extreemrechtse en fascistische groeperingen. Omdat het merk werd geassocieerd met deze groepering werd het uiteindelijk niet meer gedragen door de door Lonsdale beoogde doelgroep. Guido David, oprichter van adviesbureau MerketingVisie omschrijft het als volgt: ‘’Een herpositionering heeft vooral te maken met de cultuur van een onderneming. In essentie gaat cultuur over de gemeenschappelijke waarden – een collectieve mindset – die men binnen een organisatie heeft en het gedrag dat daarvan is afgeleid. Daarmee is cultuur een ontzettend belangrijke pijler van de persoonlijkheid van een organisatie. Dit effect zie je in uitvergrote mate terug bij dienstverleners, waar de medewerkers de belangrijkste merkdragers zijn. Waar bij McDonalds een medewerker zich nog kan verschuilen achter de grote gouden bogen van het logo zal dit bij bijvoorbeeld een zorginstelling een stuk moeilijker worden. Een herpositionering van het merk zal dan ook alleen slagen als de cultuur van een organisatie daar naadloos op aansluit. En zo gemakkelijk gaat dit nog niet: de cultuur van een organisatie kan wel worden doorontwikkeld, maar veel minder snel worden aangepast.’’

Om een lang verhaal kort te maken: een onderneming bestieren is geen kinderspel. Denk goed na over wat je gaat doen, maar belangrijker nog waarom je iets doet. We hopen dat je als ondernemer iets aan deze tips hebt en ze kunt inzetten voor de groei van je bedrijf.