The proof of the pudding is in the eating
In 1931 werd op de hoek van het centraal station te Groningen een bijzonder pand opgetrokken naar het ideaal van het Groninger architectenduo Kuiler en Drewes; De Puddingfabriek. Het gebouw diende toentertijd als uitbreiding van Puddingfabriek Polak, gevestigd aan de Hereweg. De zaken gingen goed, dus er was al snel behoefte aan een tweede fabriekshal.
Geen pudding, wel noeste arbeid
Iets minder dan dertig jaar later wordt het bedrijf echter al weer gesloten, vermoedelijk vanwege tumultueuze ontwikkelingen in de toetjesmarkt. Van ’75 tot ’97 deden de bakstenen muren dienst als opslagruimte voor het Gemeentearchief. Eindeloze rijen met ladekasten tot de nok toe gevuld met (historische) documenten bepaalden geruime tijd het interieur van de Puddingfabriek.
Pudding wordt er al lang niet meer gemaakt, maar de noeste arbeiderssfeer is nooit verdwenen uit de Puddingfabriek. Waar eens mannen en vrouwen hun brood verdienden door aan de lopende band te werken is dit nu vervangen door moderne bedrijven die innovatieve producten en nieuwertijdse ideeën aan de man brengen. Het historische pand is namelijk in 2003 door wethouder Karin Dekker omgedoopt tot bedrijfsverzamelpand. De ondernemers die nu in het pand zetelen vormen een kleurrijk palet van verschillende disciplines, met als gemene deler dat er op hoog creatief niveau wordt gewerkt. Het resultaat is een fabriekspand vol met Game Developers, fotograven, architecten en online marketeers. In de gezamenlijke ruimtes worden geregeld ideeën uitgewisseld en voorziet men elkaar van goedbedoeld advies. Ook is er de mogelijk voor de verschillende ondernemers om zich terug te trekken in eigen ruimte om zo in volledige concentratie aan de slag te kunnen.
Ontwerp en interieur
Het fraaie aan de Puddingfabriek is dat het pand nog grotendeels in authentieke staat verkeerd. Opgetrokken in een relatief sobere stijl met kenmerken die typerend zijn voor de Amsterdamse school is de Puddingfabriek voor vele Stadjers een lust om naar te kijken. Vanaf het spoor is een groot gedeelte van de gevel zichtbaar en is hierdoor een herkenningspunt geworden voor men die per trein naar Groningen reist. Achter de spijlen van het oranjegekleurde poort ligt een rustieke binnenplaats die naar de hoofdingang van de Puddingfabriek leidt.
Het interieur van het pand is door de ingezetenen met respect behandeld, en dat valt te waarderen. Veel authentieke elementen zijn bewaard gebleven, te herkennen aan de hoge en brede gangen waar eens de directie van de Puddingfabriek haar werk verrichte. Ook aan moderne en zeer praktische voorzieningen ontbreekt het aan niets. Hoogwaardig glasvezelinternet, pantry’s, toiletten, vergaderruimtes en een plek voor presentaties of partijen, kantoorruimtes of handige flexplekken, alles kan in de Puddingfabriek. Achter iedere deur schuilt een verrassing, of het nu gaat om een inspirerende werkruimte of een creatief team dat werkt aan innovatieve ideeën.
Broedplaats voor creatievelingen
In de ontmoetingsruimte op de begane grond van de Puddingfabriek worden regelmatig uiteenlopende evenementen georganiseerd, variërend van borrels en huwelijksfeesten tot culturele festivals en galadiners. Het podium wordt ook gebruikt voor de initiatieven afkomstig uit de Puddingfabriek. Zo presenteren ondernemers hier geregeld hun producten of ideeën.
Op de ruwweg 2000 vierkante meter ontmoeten creatievelingen van alle windstreken elkaar iedere dag weer om te zorgen dat de creatieve motor van Groningen blijft draaien. Door de grote schare innovatieve arbeiders in combinatie met de inspirerende omgeving is de Puddingfabriek uitgegroeid tot een creatief nest, waar ooit instantpudding van de lopende band rolde maar tegenwoordig hard aan de weg naar de toekomst wordt getimmerd.