Wat verandert er voor jou als ondernemer in 2020?

Over een kleine week is het weer kerstvakantie! We beginnen met twee avonden flink eten, waarna we ons, geheel traditiegetrouw, gaan voorbereiden op de jaarwisseling. De jaarwisseling is hét moment voor het maken van nieuwe plannen en beloftes. Niet alleen jij als ondernemer maakt plannen voor het komende jaar, ook de overheid voert allerlei nieuwe plannen in voor het nieuwe jaar. Daarom geven wij je nu een overzicht van de belangrijkste dingen die voor jou gaan veranderen als ondernemer!
 
Alternatief voor de wet DBA
Per 1 januari 2021 wordt de wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) geschrapt. Deze zal worden opgevolgd door de nieuwe zzp-wet, de webmodule. 2020 wordt hierin gezien als overgangsperiode. Daarom zal de wet DBA niet gehandhaafd worden met boetes achteraf.
 
Nieuw btw-nummer
Vanaf 1 januari 2020 moeten alle eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-nummer gebruiken in hun externe uitingen. Externe uitingen zijn bijvoorbeeld facturen, websites en communicatie met klanten. Wegens de privacywet AVG is het nieuwe btw-nummer niet meer aan je BSN gekoppeld. Hierdoor worden ondernemers minder kwetsbaar voor identiteitsfraude.
 
Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)
Wat ook per 1 januari 2020 verandert, is de nieuwe kleineondernemersregeling. Vanaf dat moment wordt vrijstelling van btw gebaseerd op basis van omzet in plaats van op te betalen btw. Bij een maximale omzet van €20.000,- per kalenderjaar kan je je aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling. Dan krijg je een btw-vrijstelling en doe je geen aangifte omzetbelasting.
 
Tariefwijzigingen aftrekposten
In 2019 werd het Belastingplan 2019 gepresenteerd. Vanaf 2020 gaan de ondernemers de gevolgen van dit plan merken; ondernemers mogen in de aftrekposten van de inkomstenbelasting alleen nog tegen het laagste tarief aftrekken en niet meer in het hoogste tarief. Dit geldt voor de hypotheekrenteaftrek, de AOV-premie, de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.
 
Verlaging vennootschapsbelasting
Vanaf 2019 tot 2021 wordt de vennootschapsbelasting stapsgewijs verlaagd. Voor starters die kiezen voor een bv of nv is deze belasting van belang. In 2020 geldt een nieuw tarief van 16,5% voor bedragen tot €200.000,-. In 2021 zal dit 15% zijn. Voor bedrag boven de €200.000,- geldt per 2020 een tarief van 25%. In 2021 is dit 21,7%.
 
Verlaging zelfstandigenaftrek
Ook de zelfstandigenaftrek zal worden verlaagd in 2020. Waar dit in 2019 een vast bedrag van €7.280 was, wordt het stapsgewijs verlaagd met €250,- per jaar. In 2028 wordt er eenmalig nog €280,- verlaagd, waarna er €5.000,- over blijft in 2028. In 2020 zal de zelfstandigenaftrek €7.030,- bedragen.
 
Verplichte AOV
Een van de opvallendste veranderingen is dat een AOV-verplichting (arbeidsongeschiktheidsverzekering) voor zzp’ers wordt ingevoerd. Veel zzp’ers hebben zich niet verzekerd, waardoor zij voor werkgevers relatief goedkoop zijn. Daardoor voeren werknemers nu een oneerlijke concurrentiestrijd met zzp’ers. Overigens is niet iedereen het met deze maatregel eens: de belangenverenigingen voor zzp’ers kwamen in opstand omdat het volgens hen volledig tegen het ondernemerschap in gaat.
 
Meer informatie over deze nieuwe regelingen vind je op de website van de Rijksoverheid.