Werk efficiënter, word succesvol en blijf gelukkig

Er zitten 24 uren in een dag, maar de gemiddelde ondernemer zou dit maar wat graag willen uitrekken; er zitten simpelweg niet genoeg uren in een dag. Nu is het onmogelijk om dagen langer te laten duren, maar je kunt de weinige tijd die je tot je beschikking hebt als ondernemer wél efficiënter gebruiken.

Als je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet kan het af en toe een uitdaging zijn om alle taken naar behoren af te ronden. En als er de ene dag iets blijft liggen, schuift dit gewoon door naar de volgende dag, waar nóg meer werk op je ligt te wachten. Gelukkig zijn er manieren waarop je je tijd stukken beter kunt indelen.

Hou je agenda digitaal bij
Je tijd en taken zo optimaal mogelijk uitsmeren over de dag wordt een stuk gemakkelijk als je gebruik maakt van organisatiesoftware. Een goed voorbeeld hiervan is Wunderlist. Via deze website (ook beschikbaar als app) kun je samen met je collega’s allerlei lijsten maken. Deze lijsten kun je vervolgens naar eigen inzicht rangschikken op prioriteit en er een deadline met e-mailherinnering aan vastknopen. Stel dat je nog vóór het weekeinde een factuur moet versturen naar een klant, dan kun je een herinnering instelling op donderdagmiddag. Op deze manier vergeet je nooit meer wat je moet doen. Het is tevens een handige manier om samen met je collega’s grotere projecten te tackelen, omdat je er voor kunt kiezen om complexe taken op te delen in kleine, hapklare brokjes. Combineer dit met een handige filesharingsoftware als bijvoorbeeld Dropbox zodat iedereen op hetzelfde moment toegang heeft tot alle documenten waarmee wordt gewerkt.

Work hard, play harder
Iets wat veel (zelfstandige) ondernemers schijnen te vergeten is dat werk en privé gescheiden horen te blijven. Natuurlijk is het verleidelijk om nog éven dat mailtje de deur uit te doen, of om in het weekend nog éven wat opdrachten af te maken die zijn blijven liggen. Het is echter niet gezond om constant bezig te zijn met werk. Een burn-out ligt al snel op de loer. Vergeet daarom niet waarom je in eerste instantie een onderneming bent begonnen. Dat is waarschijnlijk niet om constant bezig te zijn met werk, maar om af en toe met een gelukkige glimlach achterover te leunen en de vruchten te plukken van je werk. Beloon jezelf of je werknemers op een borrel of een diner en zorg voor een ongedwongen werksfeer voor jezelf en je werknemers. Natuurlijk mag er wel werkdruk zijn, en mag er ook heus eens een keer tot in de late uurtjes doorgewerkt worden. Maar onthoud dat de mens werkt om te leven, en niet leeft om te werken.

Mediaconsumptie; soms kan ’t wel iets minder
Volgens het NRC besteedt de gemiddelde Nederlander al gauw meer dan acht uur per dag aan het consumeren van verschillende media. Een groot gedeelte van deze mediaconsumptie is bedoeld als de broodnodige ontspanning zoals bijvoorbeeld televisiekijken of luisteren naar de radio. Die ontspanning hebben we nodig, en is dus ook niet erg. Maar specifiek mediagebruik als het scrollen door de tijdlijn van Facebook of Twitter is niet altijd noodzakelijk. Goed, als ondernemer doe je er verstandig aan om altijd een oogje op de concurrentie gericht te houden, maar je hoeft echt niet ieder nieuwsartikel over de ontwikkelingen in je sector te volgen. Stel grenzen aan je dagelijkse mediagebruik, door bijvoorbeeld maximaal een uur per dag op Facebook te kijken. En maak het jezelf gemakkelijk door filters in te stellen op je sociale kanalen. Zo heeft Twitter de optie om een hashtag-filter te gebruiken. Hiermee krijg je alleen berichten onder ogen die relevant zijn voor jou.

Mediagebruik gemiddelde Nederlander

Either you run the day, or the day runs you
Laat je niet teveel beïnvloeden door alle opdrachten die je moet doen. Als je het gevoel hebt dat je wordt overdonderd door de hoeveelheid werk kan het soms ontzettend lastig zijn om het overzicht te behouden. Probeer daarom altijd scherp en helder te blijven nadenken, en deel je werk op in kleine, overzichtelijke stukjes. Wees de baas over je dag en zorg er vooral voor dat je geen slaaf wordt van je klok, polshorloge of smartphone.